Wpisany przez Dana
|
niedziela, 02 grudnia 2012 16:29 |
1 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli i pierzu suszona bazylia, 2/3 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 2 jajka 100g fety 2 czubate łyżki oliwek + 12 do ozdoby tłuszcz i bułka tarta do foremek Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać, sól, pieprz, bazylię i pokrojoną w kostkę fetę. W drugiej i misce rozmącić jajka, dodać maślankę i olej, dokładnie wymieszać. Oliwki pokroić w duże paski (jedna na 3 części). Do mąki wlać mieszankę jajeczną, dodać oliwki, starannie wymieszać łyżką. Jeżeli za gęste - dodać maślanki lub mleka. Foremki posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Nałożyć ciasto, w każdą foremkę wetknąć całą oliwkę. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut. Podawać z sokiem pomidorowym. |
Poprawiony: niedziela, 02 grudnia 2012 17:01 |
|
Nalesnikowy Tort Jablkowy |
Wpisany przez Dana
|
piątek, 30 listopada 2012 15:46 |
NALEŚNIKOWY TORT JABŁKOWY NALEŚNIKI (6-8 SZTUK) 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 2 łyżki oliwy masło do smażenia NADZIENIE JABŁKOWE 1 kg winnych jabłek 1 szklanka cukru cynamon 200ml śmietany 36%
Usmażyć naleśniki. Jabłka umyć, odłożyć najczerwieńsze, resztę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki usmażyć aż się rozpadną. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Ostudzić. Śmietankę ubić z 2 łyżkami cukru. Najładniejsze , nieobrane jabłko pokroić na ósemki, usunąć gniazdo nasienne. Podsmażyć z dwu stron na złocisto, odłożyć. Ułożyć tort przekładając naleśniki masą jabłkową i bita śmietaną. Na ostatni naleśnik nałożyć śmietanę, ułożyć ósemki jabłka. Z pozostałej łyżki cukru zrobić jasny karmel i polać tężejącymi nitkami tort. Schłodzić ok 1 godzinę.
|
Poprawiony: piątek, 30 listopada 2012 16:01 |
|
|