Menu Content/Inhalt
Wrześniowe marynaty

By Dana, on 17-09-2007 19:12

Views : 350123

Favoured : 14

Published in : Co nowego?, Z ostatnich dni

Wrzesień to  czas obfitości warzyw i owoców. Czas marynowat i powideł. Na straganach piętrzą się stosy papryki, czerwonej, zielonej, źółtej, malutkiej, ostrej czuszki, niedużej słodkiej pomidorowej. Pomidory duże i małe, czerwone i zielone. Kabaczki, bakłażany, buraki, cebula, kapusta. Winogrona, śliwki, jabłka! To wszystko można zapakować do słoików, mimo że będą w sklepach przez cały rok, ale nie tak dobre jak właśnie we wrześniu.
  Papryka marynowana
Marynaty, kompoty, powidła, dżemy, kiszonki, susz. Mnóstwo sposobów na zachowanie zapachu, smaku i wartości lata. Pakuję do octowych zapraw paprykę w różnym towarzystwie. Bez innych warzyw, tylko różnokolorowe strąki w różnych zalewach, albo jako sałatki z selerem, kalafiorem, cebulą. Pomidory przecierane, krojone w kawałki bez skóry i zalewane przecierem. Sałatki z zielonych pomidorów i kapusty. Mnóstwo pomysłów i możliwości. Ze słodkości to przede wszystkim śliwki. W słoikach zasypuję cukrem połówki śliwek, gotuję kompory i samżę powidła. Ostatnio dorzuciłam do małej partii usmażonych już powideł czuszkę bez pestek, przesmżyłam kilka minut i usunęłam strączek. Powidła nabrały ostrości, choć nie przeszły smakiem papryki. Jabłka smaże w kawałka albo przecieram na musy. Do słodkich marynat wędrują śliwki, gruszki, a także winogrona, które służą zimą za ozdobę półmisków. Wybieram niewielkie grona drobnych winogron zielonych i czerwonych (z przydomowych winorośli) i marynuję w calości. Może nie są zbyt smaczne, ale jakie piękne! Zioła suszę, choć część znakomicie znosi zamrażanie.
Pracowicie zamykam wrześniowe lato w słoikach, żeby rozkoszować się nim w jesienne i zimowe dni.
 

Last update : 08-10-2007 22:19

   
Quote this article in website
Favoured
Print
Send to friend
Related articles
Save this to del.icio.us

Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 


Add your comment
Name
E-mail
Title  
Comment
 
Available characters: 600
   Notify me of follow-up comments
 
   
   

No comment posted



mXcomment 1.0.9 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
PDF
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information