Menu Content/Inhalt
MASA ORZECHOWA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:23

Na przełożenie dwóch warstw tortu o średnicy 26cm
Ubić na sztywno 500 ml śmietany 30%, w połowie ubijania dodać 3-4 łyżki cukru (może być puder), wstawić na trochę do lodówki. W międzyczasie namoczyć 10 g lub 6 listków żelatyny, rozpuścić (najlepiej w mikrofalówce, jak brak to w rondelku na bardzo małej mocy), do rozpuszczonej żelatyny dodać 50-80 ml likieru orzechowego (jak brak to może być Bols creme de cacao albo inny byle był to likier a nie tzw. krem) i szybko wymieszać, przecedzić przez sitko, wlać do dużej miski i dodać trochę ubitej śmietany, wymieszać i dodawać dalej po trochę, ciągle mieszając. Całą akcję trzeba przeprowadzić bardzo szybko, do powstałej masy dodać ok. 100 g zmielonych włoskich orzechów, wymieszać i wykładać na biszkopt - najlepiej też orzechowy. Biszkopt warto nasączyć mieszanina 1:1 likieru i syropu cukrowego.
Od razu zwrócę uwagę na jedną rzecz : bezwzględnie trzeba dodawać śmietanę do żelatyny a nie odwrotnie, bo powstanie jedna wielka klucha:))
Przemysław Koziarski
P.S. taki tort można obłożyć ubitą śmietaną (500ml + 3 torebki zagęstnika Dr.Oetkera), boki obsypać krokantem, na górze po obwodzie zrobić szczelne rozetki ze śmietany, tzn. żeby między nimi nie było szpar, dobrze schłodzić, a następnie na środek wylać mieszaninę z 1 listka żelatyny (ok. 1,7g) i 60-70 ml likieru - powstaje piękna galaretka z likieru, można podobne rzeczy robić z dowolnym likierem, również z adwokatem. Na rozetki kładziemy połówki orzechów włoskich.
Miała być masa, a podałem cały tort, tylko bez biszkoptu :)


wg Przemyslawa  Koziarskiego - z sieci

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information