Menu Content/Inhalt
POZIOMKOWY TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:34

BEZY : 6 białek (bez odrobiny żółtka), 1/2 + 1/4 szklanki cukru
DO PRZEŁOŻENIA (i przybrania) : 1/2 l śmietany kremówki (30%), cukier, 1/2 kg oczyszczonych poziomek
Blacha wysmarowana masłem.
Piec rozgrzany do 135°C/275F.
Białka ubić powoli, aż będą gęste, ale nie suche. Dodać 1/2 szklanki cukru równym strumieniem, ciągle ubijając. Po dodaniu ubijać jeszcze 3 minuty. Wyłączyć mikser, dodać 1/4 szklanki cukru, wymieszać łyżką, dokładnie. Ubite białka rozdzielić na 2 części, blachę posmarować masłem, pokryć pergaminem, znów posmarować masłem, odrysować 2 talerze na pergaminie (jak największe, ale z odstępem 5 cm, żeby było miejsce na rośnięcie) rozsmarować równo białka w krążkach. Piec, aż jasno-złotawe, i suszyć godzinę w ciepłym piecu.
Ubić śmietanę z cukrem, kopiasto wyłożyć na jeden krążek, posypać poziomkami, nakryć drugim krążkiem. Kroić ostrym nożem-piłą, ale i tak się porozsypuje.
Można polać sosem poziomkowym, z poziomek zmielonych w blenderze, z cukrem waniliowym.


Przepis wg MagdalenyB z Santa Barbara

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information