Menu Content/Inhalt
TORT NAPOLEON PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:45

Ciasto: 3 szklanki mąki, 300 ml kwaśnej śmietany, 250 g margaryny, 1/2 łyżeczki sody, 1/2 łyżki octu;
Krem: 0,5 l mleka, 6 żółtek, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżki mąki, 300 g masła, olejek zapachowy;

CIASTO :
Przesiać mąkę na stolnicy, dodać margarynę, którą należy posiekać na drobno nożem, wlać sodę rozpuszczoną w 1/2 łyżki octu, śmietanę i szybko zarobić ciasto rękoma. Odłożyć go na 2 godz. do lodówki.
Po wyjęciu podzielić na 6-7 części, każdą z nich rozwałkowywać, cieniutko na wymiar prostokątnej blachy (pozostałe kawałki ciasta trzymać wówczas w lodowce), upiec na zloty kolor. Wyjmować placki ostrożnie tak, aby ich nie połamać, układać na równej powierzchni (desce), aby się nie powyginały.

KREM :  Utrzeć żółtka z cukrem na kogiel-mogiel. Mleko podgrzewać powoli na małym ogniu.
Połączyć żółtka z ciepłym mlekiem, ciągle mieszając go łyżką, dodać 2 łyżki mąki, nadal ciągle mieszać, aby się nie przypaliło (masa łatwo przywiera do dna). Gdy masa będzie już gęsta, wówczas zdjąć ja z ognia i wystudzić.
Utrzeć masło na krem mikserem i ucierając nadal, dodawać stopniowo po łyżce zimną masę jajeczna.
Gdy składniki się już połączą, dodać kilka kropli olejku zapachowego (np. waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy).
Smarować każdy placek kremem i układać je jeden na drugim, oprócz ostatniego. Ten zaś pokruszyć w rękach i skruchami posypać wierzch tortu. Owinąć tort w papier, a następnie włożyć w folie i odłożyć na dół do lodówki na kilka godz. (np. na noc).
Lilla - przepis z pl.rec.kuchnia

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information