Menu Content/Inhalt
BABA PARZONA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:54
2 kwarty mąki (1 kg), dobrze upchanej, zaparzyć 2-ma kwartami (ok.1 l) mleka, trochę rozmieszać i nakryć, żeby zaparzyło się. Jak trochę ostygnie, rozcierać mocno, żeby grudek nie było; w razie potrzeby przecedzić przez sito, dodać ćwierć funta (10 dkg) drożdży, roztartych w filiżance mleka, wlać 2 kwarty żółtek (ok.60 szt.), mocno ubitych do białości, dodając po trosze, i dobrze rozcierać, postawić do podrośnięcia. Potem dodać łyżeczkę soli, mąki tyle, żeby ciasta nie zagęścić, miesić pół godziny, dodać 6 szklanek (60 dkg) cukru miałkiego, miesić znowu pół godziny, wreszcie dodać skórki cytrynowej i pomarańczowej, drobno usiekanej, zapachów jakich się podoba, 2 szklanki masła (30 dkg) i miesić godzinę, potem postawić w cieple do wyrośnięcia. (Formy masłem wysmarować, mąką wysypać.) Później nakładać do form 1/3 wysokości i znów postawić do wyrośnięcia. Jak będą formy niepełne na cztery palce, wsadzić na godzinę do gorącego pieca.
Według sekretu p. Hersylji Idzikowskiej) Alina Gniewkowska "Kuchnia domowa", wyd. 1927 r.
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information