2 kwarty mąki (1 kg), dobrze upchanej, zaparzyć 2-ma kwartami (ok.1 l) mleka, trochę rozmieszać i nakryć, żeby zaparzyło się. Jak trochę ostygnie, rozcierać mocno, żeby grudek nie było; w razie potrzeby przecedzić przez sito, dodać ćwierć funta (10 dkg) drożdży, roztartych w filiżance mleka, wlać 2 kwarty żółtek (ok.60 szt.), mocno ubitych do białości, dodając po trosze, i dobrze rozcierać, postawić do podrośnięcia. Potem dodać łyżeczkę soli, mąki tyle, żeby ciasta nie zagęścić, miesić pół godziny, dodać 6 szklanek (60 dkg) cukru miałkiego, miesić znowu pół godziny, wreszcie dodać skórki cytrynowej i pomarańczowej, drobno usiekanej, zapachów jakich się podoba, 2 szklanki masła (30 dkg) i miesić godzinę, potem postawić w cieple do wyrośnięcia. (Formy masłem wysmarować, mąką wysypać.) Później nakładać do form 1/3 wysokości i znów postawić do wyrośnięcia. Jak będą formy niepełne na cztery palce, wsadzić na godzinę do gorącego pieca. Według sekretu p. Hersylji Idzikowskiej) Alina Gniewkowska "Kuchnia domowa", wyd. 1927 r.
|