Menu Content/Inhalt
SERNIK CZARNO - BIAŁY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:14
Ciasto: 40 dag mąki, 6 łyżek cukru, 1 plaska łyżeczka proszku, 200g roztopionego masła lub margaryny, cukier waniliowy, 1 łyżka kakao, 2 łyżki śmietany
Masa serowa: 1 kg białego sera, 5 jajek, 1,5 szkl. cukru, 4 łyżki topionego masła, łyżka budyniu (suchego), 
bakalie
Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy 2-3 kule i wkładamy do lodówki a nawet lepiej do zamrażalnika na jakąś godzinę. Ser mielimy, dodajemy kolejno, cukier, żółtka, tłuszcz, budyń. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masa, wsypujemy rodzynki. Blachę smarujemy i wysypujemy kaszka manna czy bulka. Schłodzone ciasto (połowę) trzemy na grubej tarce, na to wylewamy masę serowa, a na to trzemy druga polowe ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny na 180-200 stopni.
Polecam bo pycha!
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information