8 kalarepek, sól, tłuszcz do formy, żółty ser do posypania FARSZ : 1/2 kg piersi z kurczaka, 1 szalotka, 10 dkg pieczarek, 3 małe marchewki, 20 dkg szparagów, 3 łyżki, 3/4 szklanki śmietany, 11/2 szklanki bulionu, sok z cytryny, sól, pieprz Kalarepki obrać, umyć, obgotować 3-4 minuty , odcedzić. Gdy przestygną wydrążyć tak, żeby ścianki miały ok. 1 cm. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, wyjąć z patelni. Szalotkę posiekać, pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Marchewki i szparagi oczyścić i pokroić w plasterki. Miąższ z kalarepek posiekać. Wszystkie warzywa podsmażyć na tłuszczu ze smażenia kurczaka. Wlać bulion, zagotować, dodać śmietanę i mięso. Całość dusić ok. 10 minut, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kalarepki napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, wstawić kalarepki, zapiekać ok. 20 minut. Podawać z ziemniakami i surówkami Przepis własny
|