Menu Content/Inhalt
BIGOS IRENKI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:19

1 kg kiszonej kapusty, 2 cebule, 1/2 kg wieprzowiny, sól, pieprz, liść bobkowy, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki kminku, maggi, 3 łyżki przecieru pomidorowego; 5 suszonych grzybków
Kapustę kiszoną przekroić kilka razy, zalać wodą i podgotować w odkrytym garnku. Grzybki namoczyć na noc, ugotować i razem z wodą wlać do kapusty. Mięso pokroić na małe kawałki, osmażyć na tłuszczu, gdy kapusta na pół ugotowana wrzucić mięso wraz z tłuszczem. Listek bobkowy, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżeczki kminku, ziele angielskie wrzucić do małego rondelka, dolać 1/4 l wody, gotować ok. 5 minut. Wywar przecedzić do bigosu, dodać przecier pomidorowy, powoli gotować ok. 2 1/2 - 3 godz. Bigos doprawić solą, pieprzem. Najlepszy jest odgrzany na drugi dzień.
wg Ireny Rogowskiej z Kłodzka

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information