Wpisany przez Administrator
|
czwartek, 25 stycznia 2007 20:32 |
1/2 kg oczyszczonych liści szpinaku, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, 1/2 szklanki kremówki, 2 żółtka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Na patelni rozgrzać masło, wrzucić osączony z wody szpinak i chwilkę poddusić, aby stał się miękki. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do szpinaku, wymieszać, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Raczej nieduże szklane naczynie (potrawa będzie efektownie wyglądała) posmarować lekko masłem na dnie i wyłożyć ciasną warstwą szpinaku. Kremówkę ubić na sztywno, dodać żółtka, dokładnie wymieszać i wyłożyć na szpinak. Zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku, aż wierz pięknie się zarumieni. Podawać z młodymi ziemniakami. Przepis własny
|