Menu Content/Inhalt
PLACEK DROŻDŻOWY z rabarbarem i kruszonką PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 21:07
500 g mąki, 100 g cukru, 30 g świeżych drożdży, 1/4 l ciepłego mleka, 100 g masła, 5 żółtek, szczypta soli;
1/2 kg oczyszczonego rabarbaru
Na kruszonkę : 100 g mąki, 50 g masła, 50 g cukru pudru, łyżka wiórków kokosowych

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2-ma łyżkami mleka, odstawić żeby się "ruszyły" na ok. 15 minut. Całą mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać powoli letnie mleko, sól, wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić, żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać do ciasta. Wyrabiać drewnianą łyżką (można też wyrabiać ciasto mikserem, co bardzo skraca czas i jest mniej męczące.) W końcu wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, wyrabiać i uderzać dłońmi do momentu, gdy będzie już gładkie, lśniące i będzie odstawało od ręki. Uformować kulę, ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 25-40 minut, aby ciasto dwukrotnie powiększyło swoją objętość.
Na kruszonkę masło posiekać z mąką i cukrem, dodać wiórki kokosowe, połączyć w niezbyt sypką całość. Prostokątną blachę wysmarować cieniutko tłuszczem i wysypać mąką.
Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz zagnieść, rozwałkować w prostokąt, przełożyć na blachę i rozciągnąć równo palcami. Na cieście ułożyć pokrojony w 2 cm kawałki rabarbar  i odstawić blachę jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posypać obficie (kwestia gustu) kruszonką.
Piec w temperaturze ok.180°C przez ok. 50 minut.
wg Wandy Chęciowej z Kłodzka
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information