Menu Content/Inhalt
ROGALIKI PYSZNE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 21:25
CIASTO :  9 łyżek mleka, 3 łyżki cukru , 100 g drożdży, 750 g mąki, 3 jajka, 1 i 1/2 margaryny;
NADZIENIE (do wyboru) : marmolada, gęsty dżem,

Mleko, cukier i drożdże dokładnie rozetrzeć, pozostawić do wyrośnięcia, aż drożdże "ruszą" . Mąkę przesiać, tłuszcz roztopić. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto.
Rozwałkować placek o grubości 0,5 cm, wykrawać trójkąty, na których u podstawy umieszczać farsz, zwijać i formować rogaliki.
Piec w rozgrzanym piekarniku do tem.180 °C na złoto-miodowy kolor.
Można posypać cukrem pudrem, zrobić lukier (to już wg uznania). Ja smaruję rogaliki przed włożeniem do piekarnika roztrzepanym jajkiem (mają błyszczącą skórkę).

wg Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. - przepis z Sieci
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information