Menu Content/Inhalt
NALEŚNIKI Z BAKŁAŻANAMI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 29 stycznia 2007 19:23
Ciasto naleśnikowe:  2/3 szkl. mąki, szczypta soli, 1 jajko, 300 ml mleka
Wszystko połączyć i wymieszać mikserem - odstawić na ok. 1 godz.
FARSZ:  0,5 kg bakłażanów, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 czerwona papryka, 3 średniej wielkości pomidory (mogą też być z puszki), 2-3 łyżeczki kolendry, trochę pieprzu, trochę oliwy
Bakłażany obrać i pokroić w kostkę. Posypać solą. Po ok. 1/2 godz. opłukać zimną wodą, odsączyć i  wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem.
Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać zmiażdżony czosnek i  paprykę pokrojoną w paski. Wrzucić bakłażany. Doprawić wszystko kolendrą i pieprzem. Dusić ok. 30 min, aż prawe cały sok wyparuje. Usmażyć ok 12 naleśników. Po usmażeniu przekładam je papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nałożyć farsz na naleśniki i dowolnie zwinąć/złożyć. I zamrozić :-). Można je jeszcze przed zamrożeniem popanierować w jajku i tartej bułce. Potem wystarczy tylko wrzucić je na 20-30 min. do piekarniki (200°C) i danie gotowe :-). Ewentualnie przysmażyć na patelni :))
Przepis z sieci
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information