Menu Content/Inhalt
MELITZANOSALATA czyli grecka pasta bakłażanowa PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 29 stycznia 2007 19:25
2 duże bakłażany, 4 ząbki czosnku (duże), 50 ml oliwy z oliwek extra vergine, 1 łyżka octu winnego białego, 1/2 łyżeczki cukru, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, drobno posiekane czarne oliwki (opcjonalnie), drobno posiekana natka pietruszki
Piekarnik rozgrzać do 200 °C i na natłuszczoną blachę ułożyć ponakłuwane widelcem bakłażany - piec ok. godziny, aż skórka zrobi się bardzo czarna, a całość bardzo miękka. Wyjąć bakłażany z piekarnika i włożyć do papierowej torby, zamknąć ją - pozwalamy im ochłonąć ;-). Następnie obrać je ze skórki (trochę babraniny przy tym jest), usunąć duże gniazda nasienne, jeśli są. Zmiksować  na gładką masę miąższ bakłażanów i czosnek, a następnie cały czas miksując, cienkim strumieniem wlewać oliwę i ocet. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. 
Podawać jako przystawkę, posypana oliwkami i natka - je się z pita albo z bagietka.
Przepis z sieci
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information