Menu Content/Inhalt
BAKŁAŻANY MARYNOWANE Z NADZIENIEM PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 29 stycznia 2007 21:53
Młode bakłażany  wielkości gruszki  gotować w wodzie tak z godzinkę,  później przeciąć wzdłuż, ale tak,  żeby dwie połówki nadal ze sobą były połączone .. :)
Ok, a teraz solimy w środku, znowu łączymy te dwie połówki i układamy obok siebie; jakimś materiałem bawełnianym białym nakryć i obtoczyć czymś bardzo ciężkim do 30 kg, trzymać tak dwa dni ..ale uwaga z tego będzie wydobywała się czarna woda (znowu jak przy smażeniu). Po dwóch dniach   będziemy mieli sprasowane bakłażanki :) 
W tym czasie przygotujemy nadzienie: 
papryka czerwona suszona siekana , orzech włoski łamany bez twardych części, :) , czosnek krojony w kostkę, oczywiście najwięcej papryki  a reszta to do gustu ... mieszamy ze sobą i dodajemy oliwę  z oliwek .... Sprasowane bakłażany nadziewamy  i układamy w słoiku tak,  żeby było do pełna, odwracamy do góry nogami i tak trzymamy z 2 dni w chłodnym miejscu. Później odwracamy, zalewamy olejem .. (nie koniecznie całkowicie z oliwek,  może być mieszany)  i tak trzymamy z tydzień w tym oleju i już możemy jeść, będzie trochę kwaśne, ale na pewno nie zepsute.  Aha, to się je z chlebkiem np. pita  i wcale nie jest aż taka kaloryczna potrawa. Znajomi z Polski,  którzy to zjedli u mnie, to nie mogli odczepić się od tego,  no i prawie była kłótnia przy stole kto miał większy kawałek :))))
Aha,  bardzo ważna rzecz ... rodzaj bakłażanów: ma być w paski jasno bordowe ...
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. - przepis z pl.rec.kuchnia
Poprawiony: niedziela, 02 września 2007 21:57
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information