GRUSZKA MIŁOSNA Z KREWETKAMI |
Wpisany przez Dana | |||
poniedziałek, 29 stycznia 2007 21:57 | |||
2 nieduże bakłażany, 2 szklanki małych krewetek, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1/2 szklanki majonezu, 1/3 szklanki tartego parmezanu, 1/3 szklanki tartej bułki, 1 łyżka świeżej lub 1 łyżeczka suszonej bazylii, sól
Bakłażany opiec ze wszystkich stron w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Obrać ze skórki, ostudzić, każdy przekroić na pół i wydrążyć zostawiając dwucentymetrową ściankę. Wypełnić wydrążenie osączonymi krewetkami. Ułożyć bakłażany w żaroodpornym naczyniu. Śmietanę wymieszać z majonezem i tym sosem polać bakłażany, posypać parmezanem, tartą bułką i bazylią. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 °C. wg Magicznej Kuchni nr 2/1998
|