Menu Content/Inhalt
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - CURRYSTRÖMMING (śledź curry) PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 03 lutego 2007 21:38
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji.  W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)
 CURRYSTRÖMMING (śledź curry)
600 g filetów śledziowych;
ZALEWA:   0,5 l wody,  1 dl octu (24%),  1 łyżka stołowa soli, 
SOS:  2 dl majonezu,  2 dl kwaśnej śmietany, 1 ząbek czosnku,  1-2 łyżki curry,  1 kwaśne jabłko; 
 Wymieszać zalewę, włożyć śledzie i odstawić do lodówki na 12  godzin. Wymieszać majonez ze śmietana, curry i czosnkiem (ja  mam taka praskę do wyciskania, na pewno można poszatkować) i  obranym i poszatkowanym jabłkiem. Filety wyjąć z zalewy,  osuszyć i włożyć do sosu. Po 12 godzinach w lodowce są do  jedzenia.
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information