SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - CURRYSTRÖMMING (śledź curry) |
Wpisany przez Dana | |||
sobota, 03 lutego 2007 21:38 | |||
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji. W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej) CURRYSTRÖMMING (śledź curry) 600 g filetów śledziowych; ZALEWA: 0,5 l wody, 1 dl octu (24%), 1 łyżka stołowa soli, SOS: 2 dl majonezu, 2 dl kwaśnej śmietany, 1 ząbek czosnku, 1-2 łyżki curry, 1 kwaśne jabłko; Wymieszać zalewę, włożyć śledzie i odstawić do lodówki na 12 godzin. Wymieszać majonez ze śmietana, curry i czosnkiem (ja mam taka praskę do wyciskania, na pewno można poszatkować) i obranym i poszatkowanym jabłkiem. Filety wyjąć z zalewy, osuszyć i włożyć do sosu. Po 12 godzinach w lodowce są do jedzenia.
|