Menu Content/Inhalt
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - BRANTEVIKSSILL PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 03 lutego 2007 22:07
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji.  W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)
(Brantevik to jest taka osada nad Morzem  Bałtyckim, na Österlen, nasi znajomi tam mieszkają)
1 kg filetów śledziowych
ZALEWA :  6 dl wody,  1 dl octu (24%),  2 łyżki soli, 
MIESZANKA :  5 dl cukru,  40 zmiażdżonych ziaren pieprzu,  2 duże, poszatkowane cebule- zwykle,  2 duże, poszatkowane cebule czerwone,  1-2 łyżki pieprzu cytrynowego,  2 liście bobkowe,  1 duża wiązka poszatkowanego kopru

Włożyć filety do zalewy na noc w lodowce. Wyjąć, osuszyć. Wymiesza ingrediencje do mieszanki. Wkładać filety na  przemian z mieszanka do słoika. Zostawić na kilka dni w  lodowce.

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information