SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - BRANTEVIKSSILL |
Wpisany przez Dana | |||
sobota, 03 lutego 2007 22:07 | |||
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji. W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej) (Brantevik to jest taka osada nad Morzem Bałtyckim, na Österlen, nasi znajomi tam mieszkają) 1 kg filetów śledziowych ZALEWA : 6 dl wody, 1 dl octu (24%), 2 łyżki soli, MIESZANKA : 5 dl cukru, 40 zmiażdżonych ziaren pieprzu, 2 duże, poszatkowane cebule- zwykle, 2 duże, poszatkowane cebule czerwone, 1-2 łyżki pieprzu cytrynowego, 2 liście bobkowe, 1 duża wiązka poszatkowanego kopru Włożyć filety do zalewy na noc w lodowce. Wyjąć, osuszyć. Wymiesza ingrediencje do mieszanki. Wkładać filety na przemian z mieszanka do słoika. Zostawić na kilka dni w lodowce.
|