SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ GINOWY (z jałowcówką) |
Wpisany przez Dana | |||
sobota, 03 lutego 2007 22:16 | |||
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji. W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej) 6-8 filetów śledziowych wymoczonych, 2 listki laurowe, 2 najchętniej czerwone cebule, Zalewa: 0,5 dl octu 24%, 1-1,5 cukru, 1½ wody, 0,5 dl ginu czyli jałowcówki, 1,5 zmiażdżonych ziaren jałowca; Zmieszać ocet z cukrem, wlać wrzącą wodę i miesząc aż się cukier rozpuści. Zmieszać gin z jałowcem. Wkładać na przemian kawałki śledzia i plasterki cebuli. Zalać zalewą, na koniec włożyć liście laurowe (bobkowe) i odstawić na 24 godziny.
|