SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ RABARBAROWY Z BORNHOLMU |
Wpisany przez Dana | |||
sobota, 03 lutego 2007 22:30 | |||
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji. W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej) 60 dkg śledzia, 4 łyżki mąki, 2 łyżki ziaren gorczycy, Zalewa: 75 dkg rabarbaru, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżki octu 24%, Do przybrania: 0,5 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich Popanierować śledzia mąką, solą i gorczyca. Włożyć do żaroodpornej formy, grzbietami do góry. Piec w 200°C przez 20 minut. Rabarbar zagotować z cukrem na małym gazie. Dodać ocet. Zalać ciepłego śledzia zalewą, posypać orzechami. Jeść na gorąco, ciepło i zimno.
|