SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - BRÄNNÖSILLl |
Wpisany przez Dana | |||
sobota, 03 lutego 2007 22:32 | |||
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji. W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej) 60 dkg wymoczonych filetów ZALEWA 1: 1 l wody, szklanka octu 24%, 0,5 szklanki grubej soli, 3 czubate łyżki cukru, 1 cebula najlepiej czerwona ZALEWA 2: niecała szklanka oleju, 3-4 łyżki octu winnego z czerwonego wina, 0,5 szklanki sosu chici Heinza, 2 ząbki czosnku przeciśnięte albo posiekane, 2 łyżki francuskiej musztardy, 3 czubate łyżki posiekanego koperku Zagotować zalewę 1, wystudzić i zalać nią śledzie. Odstawić na 2 dni. Odcedzić. Wymieszać zalewę 2 i zalać nią śledzie. Jeść na drugi dzien.
|
|||
Poprawiony: sobota, 03 lutego 2007 22:33 |