Menu Content/Inhalt
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - BRÄNNÖSILLl PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 03 lutego 2007 22:32
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji.  W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)
60 dkg wymoczonych filetów
ZALEWA 1:  1 l wody,  szklanka octu 24%,  0,5 szklanki grubej soli,  3 czubate łyżki cukru,  1 cebula najlepiej czerwona
ZALEWA 2:  niecała szklanka oleju,  3-4 łyżki octu winnego z czerwonego wina,  0,5 szklanki sosu chici Heinza, 2 ząbki czosnku przeciśnięte albo posiekane,  2 łyżki francuskiej musztardy,  3 czubate łyżki posiekanego koperku
 Zagotować zalewę 1, wystudzić i zalać nią śledzie. Odstawić na 2 dni.  Odcedzić. Wymieszać zalewę 2 i zalać nią śledzie. Jeść na drugi dzien.

Poprawiony: sobota, 03 lutego 2007 22:33
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information