SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - KAVIARSTRÖMMING (śledź kawiorowy) |
Wpisany przez Dana | |||
sobota, 03 lutego 2007 22:36 | |||
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji. W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej) 60 dkg filetów świeżych Zalewa: 0,5 szklanki octu 12%, 0,5l wody, 1 łyżka soli, Sos : 0,5 szklanki majonezu, 0,5 szklanka kwaśnej śmietany, 0,5 łyżeczki soli, 12-15 potłuczonych ziaren pieprzu, 2-3 łyżki pasty kawiorowej z tubki (jeżeli taka jest do dostania), 1 starty ząbek czosnku, 0,5 szklanki poszatkowanego koperku, 2 łyżki musztardy nie za ostrej, 2 łyżki drobno posiekanej cebulki, jajka pokrojone w ząbki do przybrania Zamieszać składniki do zalewy. Zalać śledzia bez skóry i odstawić na noc. Od czasu do czasu przełożyć na druga stronę. Na drugi dzień wymieszać składniki do sosu. Wyjąć śledzia z zalewy, włożyć do słoika warstwę śledzia i warstwę sosu. Na drugi dzień można jeść. Przyozdobić jajkami.
|