SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ a la RUSSE (czyli po rusku) |
Wpisany przez Dana | |||
sobota, 03 lutego 2007 22:42 | |||
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji. W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej) 40 dkg śledzia solonego wymoczonego, szklanka kwaśnej śmietany, 0,5 szklanki śmietany kremówki, 1 ogórek kiszony albo konserwowy, 1 burak konserwowy, 1 jajko na twardo, 2 łyżki posiekanej pietruszki albo koperku Pokroić śledzie na kawałki. Położyć na półmisku. Ubić kremówkę i pomieszać ze śmietaną kwaśną. Rozsmarować na śledziach. Posiekać resztę i posypać tym śledzie.
|