WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI |
Wpisany przez Dana | |||
poniedziałek, 12 lutego 2007 21:05 | |||
NADZIENIE: ok. 800 g kiszonej kapusty, 100 g suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól, pieprz;
DO POLANIA : 1 duża cebula, 3-4 łyżki oleju Grzyby starannie opłukać, namoczyć przez noc, ugotować w wodzie, w której się moczyły, odcedzić, przepuścić przez maszynkę (wywar można zużyć do zupy lub sosu). dodać grzyby, ostudzić. Następnie wbić do grzybów jajko i dobrze wymieszać, Kapustę gotować w małej ilości wody, do zagotowania trzymać pod przykryciem. Gdy zagotuje się odkryć na chwilę, po czym przykryć i dogotować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor. Ugotowaną kapustę mocno odcisnąć, przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać, dodać podsmażoną cebulę z tłuszczem oraz grzyby, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
|
|||
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 09:15 |