Menu Content/Inhalt
PIEROGI RUSKIE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 12 lutego 2007 21:09
NADZIENIE: 0k. 1kg ziemniaków, 1/2 kg białego sera, 2 duże cebule, 2 łyżki tłuszczu, sól, pieprz,
DO POLANIA : duża cebula, 2 - 3 łyżki tłuszczu ( najlepszy jest smalec ze skwarkami)

Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, ugotować, obrać, przepuścić przez maszynkę razem z serem. Dodać 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę, usmażoną na złoty kolor. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • w dużym garnku postawić wodę do ugotowania pierogów;
  • wsypać mąkę do miski, zrobić dołek, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto;
  •   rozwałkowywać partiami, podsypując mało mąki;
  • z ciasta wyciąć krążki (szklanką), rozmieszczając je jak najbliżej siebie;
  • ścinki zebrać, zagnieść powtórnie;
  • na wszystkie krążki nałożyć nadzienie;
  • zlepiać pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi;
  • układać na ściereczce;
  • ze ścinków przyrządzić resztę pierogów;
  • roztopić tłuszcz, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę;
  • ugotować pierogi, wybrać łyżką cedzakową;
  • ułożyć na półmisku, polać tłuszczem, nakryć, postawić na naczyniu z gorącą wodą.
 Podawać z kwaśną śmietaną.

 

Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 09:04
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information