Menu Content/Inhalt
PYZY POZNAŃSKIE Babci Macieja PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 12 lutego 2007 22:16
1 kg mąki, 50 g drożdży, 3 jajka, 1 jajko, ok. 1/4 l mleka, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiać do miski, rozczynić ciepłym mlekiem z  rozkruszonymi  drożdżami i szczyptą soli. Odstawić, żeby drożdże się ruszyły.  Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, całe jajko, miękki tłuszcz i wyrobić  łyżką dobrze, aż zacznie rosnąć.  Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, niech wyrośnie dwukrotnie. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, przemiesić jeszcze chwilkę i utoczyć gruby wałek, z którego odrywać po kawałku i formować bułeczki. Zostawić przykryte na stolnicy do wyrośnięcia.
Szeroki garnek z wodą obwiązać lnianą ściereczką (lub umieścić na nim sito do gotowania na parze). Wodę doprowadzić do wrzenia. Kłaść wyrośnięte bułki, szczelnie przykryć i gotować kilka minut (5-8 min. w zależności od wielkości). Można podawać gorące z sosem  brązowym spod pieczeni  albo jagodowym na słodko.
wg Babci Macieja z Poznania

 

Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:52
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information