JABŁKA SMAŻONE W CIEŚCIE |
Wpisany przez Dana | |||
środa, 21 lutego 2007 18:33 | |||
CIASTO : kopiasta łyżka mąki, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, łyżeczka sody, szczypta soli;
2 winne jabłka, tłuszcz do smażenia, cukier puder z wanilią do posypania Jajko, mleko, mąkę, sodę i sól zmiksować: ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki. Jabłka obrać, pokrajać w talarki ok. 1/2 cm grubości, ostrym czubkiem noża wykroić gniazda nasienne tak. Włożyć do ciasta. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Kłaść talarki jabłek z taką ilością ciasta, aby powstały ładne pierścienie. Smażyć na złoty kolor. Wyjmować na papierowe ręczniki, osączyć nadmiar tłuszczu. Posypać obficie cukrem pudrem z wanilią. Podawać ciepłe. Świetny deser do jednodaniowego obiadu typu grochówka z boczkiem i grzankami lub zupa fasolowa z kiełbasą. Przepis własny
|