Menu Content/Inhalt
JABŁKA SMAŻONE W CIEŚCIE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 21 lutego 2007 18:33
CIASTO : kopiasta łyżka mąki, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, łyżeczka sody,  szczypta soli;
2 winne jabłka, tłuszcz do smażenia, cukier puder z wanilią do posypania

Jajko, mleko, mąkę, sodę i sól zmiksować: ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki.
Jabłka obrać, pokrajać w talarki ok. 1/2 cm grubości, ostrym czubkiem noża wykroić gniazda nasienne tak. Włożyć do ciasta.
Rozgrzać tłuszcz na patelni. Kłaść talarki jabłek z taką ilością ciasta, aby powstały ładne pierścienie. Smażyć na złoty kolor. Wyjmować na papierowe ręczniki, osączyć nadmiar tłuszczu. Posypać obficie cukrem pudrem z wanilią. Podawać ciepłe.
Świetny deser do jednodaniowego obiadu typu grochówka z boczkiem i grzankami lub zupa fasolowa z kiełbasą.

Przepis własny

 

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information