Menu Content/Inhalt
OKO GODZILLI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 21 lutego 2007 18:50
1/2 l jeżyn, 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub o smaku owoców leśnych, 1 łyżka żelatyny, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 szklanka śmietanki, 3 łyżki cukru, 1/2 szklanki mleka
Galaretkę owocową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Jeżyny przebrać i opłukać. Część galaretki wlać do głębokiej miski o średnicy 19-20 cm.  Do galaretki wsypać jeżyny. Resztę wlać do głębokiego talerza i odstawić do zastygnięcia. Po stężeniu pokroić galaretkę z talerza w niedużą kostkę.
Mleko zagotować z cukrem. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, wymieszać z gorącym mlekiem do rozpuszczenia. Dodać jogurt, śmietanką i dokładnie połączyć, wrzucić kostki owocowej galaretki, wymieszać, wylać na zastygnięte jeżyny, odstawić do stężenia.
Przed podaniem wstawić na kilka sekund do gorącej wody, wyłożyć na płaski talerz, udekorować jeżynami. 
Nazwę deserowi nadał mój mąż Jacek, synowie poparli go entuzjastycznie (akurat oglądali w TV teledysk z filmu "Godzilla") - 30.08.98r
Przepis własny

 

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information