Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
JABŁECZNIK PANI IRENY
Menu Content/Inhalt
JABŁECZNIK PANI IRENY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 24 lutego 2007 19:11
CIASTO : 350 g maki, 300 g cukru pudru, 1 kostka margaryny, 5 jajek, 1 proszek do pieczenia (2 łyżeczki), 1 cukier waniliowy, 5 łyżek mleka, 1 łyżka kakao,
NADZIENIE : 1 kg winnych jabłek, 100 g rodzynek, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka cynamonu,
LUKIER : 100 g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny

Przygotować nadzienie : jabłka obrać, utrzeć na grubej tarce, dodać masło, cynamon, rodzynki, wszystko razem usmażyć, ostudzić.
Cukier, margarynę i żółtka utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do utartej masy, dolać 5 łyżek mleka, na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, wymieszać.
Głęboką blaszkę wysmarować masłem, posypać tartą bułką. Na spód wlać jasne ciasto, na to jabłka, na końcu ciemne ciasto.
Piec w temp. 180 - 200° C około 30 minut.
Po wystudzeniu polać ciasto lukrem.
LUKIER: Cukier puder + sok z 1/2 cytryny utrzeć na talerzu pałką drewnianą (o ile będzie za gęsty - dodać trochę gotowanej wody).

wg Ireny Aksamit - przepis z Sieci
 
Poprawiony: niedziela, 07 grudnia 2008 20:04
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information