Menu Content/Inhalt
SOLA ABRAHAMA Z WINNICY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 27 lutego 2007 22:05
(na 6 osób)
1/2 kg szpinaku, 6 kawałków soli, 3 fenkuły, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, oliwa do podsmażenia;
SOS: 3 łyżki masła, 3łyżki mąki, szklanka mleka, 1 żółtko, kawałek utartego żółtego sera (najlepiej gruyer), sól, pieprz

Rybę należy lekko osolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Obsmażyć krótko z obu stron.
Czosnek drobno posiekać, ale nie rozcierać. Na rozgrzaną patelnię wlać nieco oliwy, wrzucić posiekany czosnek i nieco go podsmażyć. Dodać liście szpinaku, zamieszać i bardzo krótko podsmażyć, doprawić do smaku.
Na sos należy rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić mlekiem, zagotować cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Gdy sos jest już gładki i gęsty odstawić na chwilkę do przestygnięcia, a następnie wmieszać żółtko i ser (wystarczy kopiasta łyżka, ale drobno startego).
Rybę ułożyć na blaszce posmarowanej masłem (albo oliwą), na każdy filet położyć trochę szpinaku, po wierzchu polać sosem. Po bokach ułożyć ćwiartki fenkuła. 
Zapiekać w gorącym piekarniku przez około 30 minut.
Podawać koniecznie z winem.
Przepis Krzysztofa Komornickiego z Wójtowic

 

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information