Menu Content/Inhalt
SANDACZ SMAŻONY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 27 lutego 2007 22:41
ok.1 kg sandacza, jajko, tarta bułka, sól, tłuszcz do smażenia
Oczyszczonego sandacza pokrajać na równe kawałki, posolić i odstawić na ok. 1 godzinę.
Obetrzeć rybę z soli ręcznikiem papierowym i każdy kawałek maczać w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce. Na patelni rozgrzać 2 - 3 łyżki masła, kłaść rybę na wrzący tłuszcz i zrumienić najpierw z jednej, potem z drugiej strony.
Jeżeli smażymy rybę w całości, to musimy ją ponacinać na grzbiecie wzdłuż dużych ości, aby się lepiej usmażyła.
Do smażonej ryby podajemy zazwyczaj kiszoną kapustę przyprawioną oliwą i cukrem.
wg Jana Chęcia z Kłodzka
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information