ŻUREK SZYBKOŚCIOWY |
Wpisany przez Dana | |
środa, 28 marca 2007 21:10 | |
3 kiełbasy białe gotuje do miękkości, z liściem laurowym, 3 -5 ziarnami pieprzu i ziela angielskiego.
Gdy kiełbasa jest miękka (20 min) dodaję czosnek w plasterkach, włoszczyznę w słupkach, pokrojone drobno ziemniaki, znowu gotuję 20 minut. Dodaję łyżkę stołową majeranku, gałkę muszkatołową i wlewam zakwas żurkowy w butelce. Wyjmuje kiełbasy, kroję w półplasterki, wrzucam do zupy i zabielam ją piekielnie tłustą śmietaną (18 %) ukwaszoną i wymieszana z dwoma łyżkami mąki. Można dodać jeszcze zasmażkę z cebuli i kiełbasy myśliwskiej. Doda to lekko brązowej barwy tej pysznej zupie. Przepis z sieci
|