Menu Content/Inhalt
CEBULOWA ZAPIEKANA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 28 marca 2007 21:13
1 1/2 l wywaru z kości i warzyw, 4 duże cebule hiszpańskie, 4 kromki razowego chleba, 2 łyżki masła, 1/8 - 1/4 l śmietany, 2 łyżki tartego ostrego sera żółtego, 2 żółtka, łyżka mąki, sól, pieprz, cukier, 1 łyżka siekanej natki pietruszki
Kromki razowego chleba, posmarowane masłem, ususzyć w piecu, następnie połamać na małe kawałki. Duże cebule pokrajać w kostkę i udusić na maśle na wpół rumiano, ciągle mieszając aby się nie spaliła. Zalać wcześniej ugotowanym mocnym rosołem, dorzucić razowca, dodać soli, pieprzu. Gotować pod przykryciem, aż się wszystko rozgotuje, przetrzeć przez gęste sito. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić tym zupę i zagotować. Żółtka rozbić ze śmietanką, powoli wlać do zupy. Przeporcjować do kokilek, posypać tartym serem i tuż przed wydaniem zapiec, aż ser się roztopi.
wg Aliny Gniewkowskiej
Poprawiony: środa, 28 marca 2007 21:14
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information