KAPUŚNIAK Z FASOLĄ |
Wpisany przez Dana | |||
środa, 28 marca 2007 21:20 | |||
25 dkg kolorowej fasoli, 30 dkg kiszonej kapusty, 20 dkg wędzonego boczku lub mała golonka, 2 nieduże marchewki, 1/2 selera, 1pietruszka, listek laurowy, majeranek, czosnek, cząber, cebula, sól, pieprz.
Fasolkę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyła, w dość dużym garnku. Oczyszczone warzywa pokroić w plasterki , seler w słupki, cebulę w piórka. Po godzinie gotowania dodać do fasoli boczek, kiszoną kapustę, warzywa, listek, sól i pieprz. Gotować do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania dodać roztarty z solą czosnek, cząber i majeranek. Podawać z pieczywem. wg przepisu ze starego kalendarza
|