Menu Content/Inhalt
PAPRYKOWA SAŁATKA Z SZEGEDU PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 03 września 2007 12:09
1 kg czerwonej papryki
po 150 g :  selera, pietruszki, kalafiora
kilka ząbków czosnku, sól;
ZALEWA: 1 szklanka wody, 1/2 szklanki octu, 4 listki laurowe, 1 łyżka cukru (50g)
Umytą paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski. Seler i pietruszkę oskrobać, pietruszkę pokroić w talarki i półtalarki, seler w kostkę. Kalafiora podzielić na różyczki i także pokroić w grubsze plasterki. Czosnek drobno posiekać, ale nie przeciskać przez prasakę. W wyparzonych słokach układać ściśle warstwy papryki, selera, pietruszki i kalafiora. Każdą warstwę posypać solą i czosnkiem. Zawartość słoika mocno docisnąć, obciążyć (ja używam mniejszego słoiczka wypełnionego wodą) i zostawić w zimnym miejscu do następnego dnia.
Zagotować wodę z  octem, cukrem i listkami laurowymi. Wrzącą zalewą zalać przygotowaną sałatkę, przykryć i odstawić na 12 godzin. Następnego dnia odcedzić zalewę, przegotować i wrzątkiem zalać sałatkę. Przykryć, odstawić na 12 godzin. Trzeciego dnia ponownie odcedzić zalewę, zagotować, zalać sałatkę do pełna, tak by była całkowicie przykryta, zamknąć słoiki. Pasteryzować ok. 10 minut w temp. 85°C.
Poprawiony: poniedziałek, 03 września 2007 12:39
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information