PAPRYKA MARYNOWANA Z VERACRUZ |
Wpisany przez Dana | |||
poniedziałek, 03 września 2007 12:37 | |||
5 kg papryki czerwonej, 203 strączki czerwonej czuszki lub chili; ZALEWA: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, 5 goździków, 5 ziaren ziela angielskiego, szczypta startej gałki muszkatołowej, 2 łyżki cukru (100g), 1 łyżka soli (50g), gorczyca, czrny pieprz, gałązka estragonu Czerwoną paprykę sparzyć i obrać ze skórki, przekroić usunąć gniazda nasienne i pestki. Chili pokroić w krążki, może być razem z nasionami, wówczas marynata będzie pikantniejsza. Paprykę ułożyć w słokach, do każdeko dodać kilka krążków chili, nieco gorczycy i 3-4 ziarenka pieprzu. Wodę zagotować z przyprawami i octem, wrzątek wlać do słoików z papryką. Zamknąć i pasteryzować ok. 20 minut w temp. 85°C.
|
|||
Poprawiony: poniedziałek, 03 września 2007 13:40 |