PAPRYKA NA OSTRO OD ULI |
Wpisany przez Dana | |||
poniedziałek, 03 września 2007 12:56 | |||
Proporcja na 1 słoik 0,5l lub 075l Kilka niedużych, kolorowch strąków papryki, wielkości pomidorów;1 strąk chili 2 małe cebuli 3-4 ząbki czosnku 1 listek laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 5-6 ziarenek czarnego pieprzu 1 mała łyżeczka gorczycy nieduży baldach kopru 1 łyżeczka oleju ZALEWA: (na 4 słoiki): 4 szklanki wody, 1 szklanka octu, 2 łyżki cukru (100g), 1 łyżka soli (40g) Paprykę umyć, jeśli strąki są małę i kształtne to zostawić w całości, nieco większe można przekroić na pół. Do słoika wkładać po kilka kolorowych strąków i porcję przypraw. Zalać gorącą zalewą, zamknąć i pasteryzować 15 minut w temp.90°C. Jest to smaczna, kolorowa i ostra marynata, atrakcyjnie prezentująca się na stole np. jako przystawka do zimnego mięsa.
|