Menu Content/Inhalt
ROLADA CZOSNKOWO-ZIOŁOWA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 04 września 2007 13:12
1 kg niezbyt tłustego surowego boczku (bez żeber), łyżeczka soli, 6-7 ząbków czosnku, pieprz, po 1/4 łyżeczki majeranku, bazylii, cząbru, mięty i szałwii, 1/2 łyżki smalcu
Utarty z solą czosnek zmieszać z ziołami i pieprzem. Umyty i dokładnie osuszony boczek natrzeć mieszaniną ziół, mocno zwinąć, owiązać grubą bawełnianą niciąi zostawić na noc w chłodnym miejscu.
W rondlu rozgrzaC tłuszcz, zrumienić boczek ze wszystkich stron, zmniejszyć ogień. Miseczkę, w której leżał boczek, spłukać wodą i podlać nią boczek. Dusić ok. 90 minut pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając łyżką zimnej wody, aby się nie przypalił.
Upieczony boczek wyłożyć na talerz, podlać sosem spod duszenia, zostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno, pokrajany w cienki plastry, z chrzanem lub zielonym sosem.
wg Wandy Chęciowej z Kłodzka
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information