Menu Content/Inhalt
SCHAB ZE ŚLIWKAMI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 04 września 2007 13:43
1,5 kg schabu z kością, 1 łyżeczka majeranku, 3-4 ząbki czosnku, garść suszonych śliwek, kieliszek czerwonego wina, 2-3 goździki, łyżka smalcu, sól
Umyty schab natrzeć solą, majerankiem i roztartym czosnkiem. Zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Śliwki sparzyć wrzątkiem, wydrylować. Brytfannę grubo wysmarować tłuszczem. MIędzy kości schabu wetknąć goździki, schab ułożyć w brytfannie, obłożyć śliwkami, podlać łyżką gorącej wody, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 90 minut, często podlewając sosem. Gdyby schab zbyt mocno się rumienił, nakryć mięso folią aluminiową lub natłuszczonym pergaminem. Na dopieczeniu podlać winem.
Podawać na gorąco - z przetartym sosem, lub na zimno z sosami na bazie majonezu.
Przepis własny
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information