JAJA MARMURKOWE MARYNOWANE |
Wpisany przez Dana | |||
wtorek, 04 września 2007 16:25 | |||
10 jaj ZALEWA : 5 goździków, 2 łyżeczki soli, 1/2 szklanka octu balsamicznego, 1 litr wody, po 1 łyżeczce: - anyżu - gorczycy białej - pieprzu czarnego ziarnistego - pokruszonych liści laurowych - cynamonu w kawałkach Ugotować jaja. Zagotować wodę, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Jajka odcedzić, poobtłukiwać skorupki i natychmiast włożyć do gorącej zalewy. Odstawić na 2-3 dni, żeby dobrze przeszły aromatem. Podawać z zimnymi sosami. Bardzo dekoracyjnie wygląda ta marynata w szklanym słoju podana na stół ze szczypcami do wyławiania jaj. Robię ją na wiejskie wieczorki w ogrodzie.
|
|||
Poprawiony: niedziela, 07 grudnia 2008 20:18 |