REMOULADE |
Wpisany przez Dana | |||
środa, 05 września 2007 13:25 | |||
1 szklanka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka siekanych kaparów, 1/2 łyżki pasty sardelowej, 2 małe kiszone ogórki, 1 szalotka, 1 łyżka siekanych ziół (natka pietruszki, po 2-3 listki szałwi i mięty, bazylia, kolendra) Majonez wymieszać z jogurtem. Ogórki i szalotkę bardzo drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki, odstawić na pół godziny po czym doprawić solą i pieprzem. Znakomicie pasuje do smażonych i grilowanych ryb. WERSJA 1 Zamiast pasty sardelowej, kaparów i ogórków dodać kieliszek (50g)koniaku. WERSJA 2 Zamiast pasty sardelowej dodać 2 łyżki keczupu, 1 łyżkę świeżo startego chrzanu, 2 łyżki białego wina i kilka kropli Tabasco. Dokładnie wymieszać. Znakomite do krabów i krewetek. WERSJA 3 Do sosu dodać 1/2 łyżeczki namoczoneho szafranu i łyżeczkę curry. To sos do muli. WERSJA 4 Do sosu dodać roztarte 2 ząbki czosnku i posiekane oliwki. Pasuje do grilowanych ryb.
|