Menu Content/Inhalt
ROKPOL WE FRANCUSKIM CIEŚCIE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 06 września 2007 19:03
250 g rokpolu,  porcja ciasta francuskiego, 1 jajko
Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej, rozwałkować na grubość 3-4 mm w dosyć regularny prostokąt. Podzielić go na 15 prostokątów (mniej więcej 7x5cm). Na każdym układać kawałek sera wielkości palca. Złożyć ciasto na pól i mocno przycisnąć, uważając by nie pozlepiać brzegów, bo ciasto nie polistkuje się ładnie. Wierzch każdego ciastka lekko naciąć ukośnie bardzo ostrym nożykiem i posmarować rozmąconym jajkiem. Blachę lekko posmarować tłuszczem i posypać mąką. Piec ciastka w  bardzo gorącym piekarniku (250°C) przez 8-10 minut. Gdy ciasto nabierze ładnego złotego koloru, zmniejszyć ogień do minimum, uchylić drzwiczki i trzymać ciasto jeszcze ok.5 minut.
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information