PASTA DO CHLEBA Z WĄTRÓBKI CIELĘCEJ |
![]() |
![]() |
![]() |
Wpisany przez Dana | |||
czwartek, 06 września 2007 19:36 | |||
Pasta z wątróbki cielęcej
200 g wątróbki cielęcej, 100 g słoniny, cebula, listek laurowy, 3-5 ziaren ziela angielskiego, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz Słoninę ugotować z cebulą w bardzo małej ilości wody. Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon, większych naczyń krwionośnych i pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka z gorącą słoniną. Podgrzewać chwilę, by wątróbka utraciła krwisty kolor. Następnie słoninę i wątróbkę drobniutko posiekać lub przepuścić przez maszynkę, wymieszać, przyprawić do smaku. Smarować chleb wyłożony liśćmi sałaty. Dekorować ogórkiem lub pomidorem. Pastę tę można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.
|
|||
Poprawiony: czwartek, 06 września 2007 19:39 |