Menu Content/Inhalt
ZRAZY a la POTOCKI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 06 września 2007 21:05
Ładny kawałek polędwicy wołowej, kieliszek madery, 2 łyżki masła, kilka pieczarek, pęczek koperku, sól
FARSZ : świeże pieczarki, 1 cebula, łyżka siekanego koperku, 1 jajo, łyżka masła, sól, pieprz

Z polędwicy pokrajać jak najcieńsze ukośne plastry i mocno zbić.
PRZYGOTOWAĆ FARSZ : pieczarki i cebulę drobno posiekać i udusić na maśle, posolić, popieprzyć, dodać koperek, jajko, wszystko to dobrze wymieszać w rondelku i zagrzać na małym ogniu, aby farsz się ściął. Następnie nakładać tego farszu po łyżeczce na polędwicę, mocno zwijać i omotać bawełną.
Zrumienić masło, a gdy się zrazy przyrumienią, wlać maderę, wrzucić pęczek koperku, wkroić pieczarki i dać kawałek masła. Dusić na małym ogniu do miękkości.
Podając na stół ułożyć zrazy na półmisku i oblać sosem z pieczarkami. Koperek wyrzucić. Do tych zrazów podać kaszkę krakowską lub puree z kartofli.
wg Aliny Gniewkowskiej - Współczesna kuchnia domowa
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information