Menu Content/Inhalt
KURCZAK Z PORAMI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 10 września 2007 20:46
1 kurczak, pory - tyle ile waży kurczak, 1/2 szklanki słodkiej śmietany, 4łyżki oliwy, łyżka masła, 1 żółtko, sól, biały pieprz
Umytego i osuszonego kurczaka podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. Rozgrzać mocno oliwę i obsmażyć kurczaka, a następnie przełożyć razem z tłuszczem do rondla, dodać masło. Pory dokładnie umyć, usunąć zielone części, białe pokroić w grube talarki, dorzucić do mięsa i dusić na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem - nie mieszać. Gdy mięso będzie  miękkie  przełożyć razem z porami na półmisek. Do wytworzonego sosu dodać śmietankę rozmieszaną z surowym żółtkiem, silnie zagrzać, ale nie gotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka z porami jeszcze na chwilę włożyć do sosu.
Poprawiony: poniedziałek, 10 września 2007 20:47
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information