Menu Content/Inhalt
FLACZKI SZOFERÓW (po kłodzku) PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
niedziela, 21 stycznia 2007 22:42
 
1kg flaków wołowych, 1/2 kg pręgi wołowej , ok. 3/4 kg antrykotu lub ogon wołowy, 1 porcja włoszczyzny (30 dkg): marchewka, pietruszka, seler, 1 łyżka smalcu, 2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/8 łyżeczki imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
Flaki dokładnie wyczyścić. Natrzeć solą i kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić. Po raz trzeci zalać wrzątkiem, posolić i gotować 4 godziny.
Włoszczyznę oczyścić i umyć. Ugotować wywar z wołowiny i włoszczyzny. Gdy flaki będą miękkie, ostudzić je w wodzie, w której się gotowały, odcedzić i pokroić w cienkie paseczki. Przecedzić wywar, włożyć do niego pokrojone flaki i ugotowane warzywa pokrojone w paseczki, a także mięso obrane z kości i pokrojone w małe kawałki. Jeszcze chwilę pogotować.  Łyżkę smalcu roztopić, wsypać ostrą paprykę, chwilę smażyć po czym dodać do flaków i zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, roztartym majerankiem i imbirem.
wg. Wandy i Jana Chęciów z Kłodzka
Poprawiony: wtorek, 30 stycznia 2007 21:23
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information