Menu Content/Inhalt
SMAŻONY MARYNOWANY KURCZAK PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 10 września 2007 21:47
1 cały usmażony poporcjowany kurczak,  6-8 szklanek tłuszczu roślinnego do smażenia
MARYNATA : 4 szklanki wody, 1 łyżka stołowa soli, 1/2 łyżki stołowej glutaminianu sodu
PANIERKA : 1 jajko, ubić, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 2 i 1/2 łyżeczki soli, 1/2  łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki glutaminianu sodu
Obrać kurczaka ze skóry i tłuszczu. Podgrzać tłuszcz na patelni do 350 °C.
Wymieszać wodę, sól i glutaminian na marynatę w dużejmisce. Włożyć tam kurczaka na 20 minut. Parę razy go poobracać w tej marynacie.
W średniej misce wymieszać ubite jajo i mleko. W innej średniej misce wymieszać pozostałe składniki panierki (mąkę, sól, pieprz,  glutaminian)
Jak się kurczak zmarynuje, to go trzeba położyć na papierowym ręczniku, żeby nadmiar wody odciekł. Jeden kawałek kury wytarzać w tej mące z dodatkami, później w jaju z mlekiem i znowu w mące z dodatkami. Upewnić się, że kurczak jest wypanierowany obficie. Ułożyć kurczaka w stosik na talerzu do czasu, aż wszystkie części będą wypanierowane.
Wrzucić kawałek kury do gorącego oleju. Smażyć pół kurczaka na raz (4 kawałki) przez 12-15 minut, lub do czasu, aż się zrobi złoty. Kawałki poruszyć w połowie czasu, aby się usmażyły równomiernie.  Wyjąć kurczaka na papierowy ręcznika do osączenia tłuszczu - na około 5 minut przed jedzeniem.
Podobno tak kiedyś robili w KFC, zanim zastąpili większość chemią.
Przepis z sieci
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information