Menu Content/Inhalt
GĘŚ Z NADZIENIEM WĄTROBIANYM PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 12 września 2007 11:40
Skruszałą, niezbyt tłustą gęś namoczyć na kilka godzin przed pieczeniem, następnie opłukać i osączyć z wody. Przygotować nadzienie: czerstwą bułkę namoczyć w mleku. 10 dkg surowej słoniny pokroić w cienkie plasterki, pęczek zielonej pietruszki opłukać i posiekać. Gęsią wątróbkę i odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę. 3 żółtka utrzeć z 10 dkg gęsiego tłuszczu, dodać wątróbkę, rozetrzeć, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatałową, pietruszkę. Ubić pianę z 3 białek, wymieszać z masą, jeśli za rzadka dodać tartej bułki (masa powinna mieć konsystencję ciasta biszkoptowego).
Osuszoną gęś nafaszerować, zaszyć białą bawełną, ułożyć w brytfannie. Wstawić do gorącego pieca, piec często podlewając sosem spod pieczenia. Gdy miękka, podzielić na części, ułożyć na półmisku, oblać częścią sosu, resztę podać w sosjerce.

wg Stefana Kuczyńskiego

 

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information