ŚLEDZIE PIECZONE Z FARSZEM ORZECHOWYM |
![]() |
![]() |
![]() |
Wpisany przez Dana | |
wtorek, 09 grudnia 2008 21:15 | |
6 niesolonych śledzi, sok z 1/2 cytryny, kilka oliwek nadziewanych papryką FARSZ: 1 średnia cebula, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 2 łyżki musztardy francuskiej, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka natki pietrruszki, sól, pieprz, szczypta cukru; DO PRZYBRANIA: cytryna, gałązki natki ; Sprawione ślledzie skropić sokiem z cytryną i odstawić na pół ![]() FARSZ: orzechy podprażyć na suchej patelni. cebulę drobniutko posiekać i podsmażyć na oliwie. Do miseczki włożyć orzechy, cebulę, bułkę tartą, musztardę, posiekaną natkę, dokładnie wymiesza, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Śledzienadziać farszem, spiąć wykałaczkami, owinąć bawełnianą nitką. Ostrym nożykiem zrobić po 3-4 nacięcia z każdej strony, żeby tuszki nie popękały w czasie pieczenia. Źaroodporne naczynie wysmarować oliwą, ułożyć tuszki, posypać oliwkami pokrojonymi na plasterki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 20 minut. Gotowe śledzie przybrać cytryną pokrojoną na ósemki i natką pietruszki. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.
|
|
Poprawiony: wtorek, 09 grudnia 2008 21:41 |