Menu Content/Inhalt
BARSZCZ CZYSTY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
niedziela, 21 stycznia 2007 22:46
30 dkg tłustych kości wołowych, 1 1/4 l zimnej wody, 2 średniej wielkości marchwie, 1 pietruszka, spory kawałek selera, 1 średni por, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2-3 ziarenka pieprzu czarnego, sól, cukier, ocet
4 duże, mocno czerwone buraki 
Kości wołowe lub mięso wołowe z kością tukową i ew. z dodatkiem 15 dkg przerośniętego tłuszczem mięsa wieprzowego zalać 1 1/4 l wody, dodać oczyszczone warzywa i przyprawy, sól do smaku i ugotować wywar. Obrane, mocno czerwone buraki pokrajać w talarki, zalać w osobnym garnuszku 1/2 l wody z dodatkiem łyżki octu i gotować najmniej 1/2 godz.
Przecedzony rosół zmieszać ze smakiem buraczanym i raz jeszcze zagotować po odrzuceniu buraków. Dodać wg smaku 1 łyżkę lub więcej cukru, octu i ewentualnie 1/2 szklanki wina. Chcąc nadać barszczowi lepszy kolor można utrzeć 1 buraka, włożyć na sitko i przelać przez nie barszcz.

Barszcz podaje się czysty z pasztecikami lub z pierogami z wołowego mięsa.
Poprawiony: wtorek, 30 stycznia 2007 20:59
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information